76,3 млн. лв. са очакваните приходи от хазарт в държавната хазна през тази година. За 2017 г. приходите от хазарт се очаква да нараснат до 81,5 млн. лв. Това става ясно от прогнозата за бюджета на Министерството на финансите за следващите две години. 

Организаторите на хазартни игри вместо корпоративен данък плащат такси, които влизат в бюджета на Държавната комисия по хазарт, който е към Министерството на финансите. 

За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри - лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго и залагания върху резултати от спортни състезания, се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози. А за издаване и поддържане на лиценз за онлайн залагания се събира двукомпонентна такса - еднократно 100 хил. лв. и 20% върху разликата между получените залози и изплатените печалби.

В прогнозата за бюджета на МФ се посочва, че една от основните му цели е повишаване на приходите в хазната. Като една от мерките за това е монтирането на камери на всички ГКПП-та. Такива камери вече има на няколко пункта. Например обработката на товарните автомобили, които влизат в България през ГКПП Капитан Андреево, вече е напълно автоматизирана. Камери разчитат регистрационните номера на камионите и въвежда информацията от кантарите директно в компютърната система. Така се избягва човешкия фактор, а товарите се обработват по-бързо. На ГКПП Капитан Андреево се предвижда откриването на нови трасета, снабдени с автомобилни везни, за да се подобри пропускателната възможност на граничния пункт. Предвижда се и на всички гранични пунктове да бъде въведено плащането на винетки за камионите с банкови карти.

Държавната комисия по хазарт има само 49 щатни бройки, като през тази година се планира служителите й да направят 450 проверки на хазартни обекти и игри със залагания. Като общо предвидените разходи за "Контрол върху организацията и провеждането на хазартни игри" са само 1,744 млн. лв., от които 1,452 млн. лв. са за персонал, а 277 хил. са за издръжка.