Нетната печалба на Софарма трейдинг почти се е удвоила през миналата година, достигайки 6.448 млн. лв., спрямо 3.858 млн. лв. през 2009 г.

 

От компанията отчитат и ръст на продажбите, с 15%, до 375 млн. лв., като общо проходите на компанията са нараснали с 16.9% през 2010 г. спрямо предходната година.

 

Основната дейност на Софарма Трейдинг АД е свързана с търговия на едро и дребно с лекарствени средства, санитарно-хигиенни материали, хранителни добавки и козметика с общо над 7 000 артикула. Компанията има 100 % национално покритие на дистрибуцията с пет регионални дистрибуционни центъра.

 

Софарма Трейдинг притежава дялове в следните дружества: 91.03 % от Аптечно Благоевград АД и 81.00 % от Санита Козметикс ЕООД.

 

Броят на заетите в компанията лица намалява през четвърто тримесечие на 2010 г., сочи междинният доклад за дейността, публикуван в страницата на БФБ.

 

Софарма Трейдинг е водещ дистрибутор на лекарствени средства, козметика, консумативи, ОТС продукти, санитарно-хигиенни материали, дезинфектанти, продукти за лабораторна диагностика, медицинско оборудване и инструменти в България.

 

От компанията считат, че средствата за здравеопазването като цяло са ограничени. По-голяма част от ресурсите се разпределят за финансиране на болничната помощ. По-малко са средствата, отделяни за дейности в извънболничната помощ и особено за тези, свързани с промоция на здраве и интегрирана профилактика на болестите.

 

Този неособено ефективен модел на система за здравеопазване ограничава конкуренцията на медицинския пазар в България.

 

Според Софарма Трейдинг, независимо от глобалните тенденции на намаляване на растежа, свиване на потреблението и световната финансово-икономическа криза, може да се каже, че фармацевтичният сектор остава един от най-слабо засегнатите. В допълнение редица изследвания сочат българският фармацевтичен пазар е с най-голям потенциал за развитие сред страните от централна и източна Европа.

 

Според данните на IMS Health за 2010 г. обемът на българския фармацевтичен пазар нараства с 9% спрямо същия период на 2009 г. като в абсолютна стойност нарастването е в размер на 159 280 млн. лева.

 

Дистрибуцията на лекарствени средства продължава да се консолидира. Концентрацията на дейност в момента е такава, че първите 3 компании обслужват над 65 % от лекарствения пазар. В рамките на първо тримесечие се осъществи промяна в собствеността на Хигия и извършените промени в управлението и политиката на компанията доведоха до спад в пазарния и дял с четири пункта.

 

Пазарният дял на Софарма Трейдинг за фармацевтичния пазар по данни на IMS за 2010 г. е 21.7%, съответно 20.6% за аптечен пазар и 28.6 % за болничен пазар.

 

Основен акционер в дружеството е СОФАРМА АД с 82.50% от капитала или 27 146 381 акции. Днес книжата на Софарма Трейдинг поевтиняват с 1.63%, въпреки добрите финансови резултати за 2010 г., като за последните 3 месеца цената им е нараснала с 2.38%.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!