При последните оценки на постиженията на учениците по математика, българските ученици показаха незадоволителни резултати в сравнение с връстниците си от европейските страни. Това беше само една от зачестилите напоследък индикации за влошаването на качеството на обучението по математика. Въпреки тези негативни тенденции, широк кръг ученици продължават да се представят успешно на математически състезания.

Едно от най-популярните в последните години състезания е
математическият турнир “Иван Салабашев”. Той е проведен за първи път през 1992 година в Стара Загора по инициатива на Евтим Кънчев, председател на секцията на СМБ в града. Поради атрактивния характер на предлаганите задачи, в момента турнирът е едно от най-популярните състезания по математика за ученици в България, а броят на участниците в него расте с всяка изминала година. В последното издание се включиха, напълно доброволно, 8000 български ученици.

Патронът на математическият турнир Иван Салабашев е известна политическа фигура от следосвобожденското ни минало, министър на финансите в правителствата на Ст. Стамболов и Ал. Малинов. По-малко известно е, че Салабашев е математик по образование, един от първите български шахматисти и пръв популяризатор на древната игра у нас. Участвайки в управлението на Източна Румелия, през 1879 г. с математическите си познания Салабашев предлага такава схема на гласуване в Областното събрание, с която осигурява изцяло българско представителство в Постоянния комитет на васалната държава.

Награждаването на победителите в 19-тото издание на турнира «Иван Салабашев» се проведе на 22.01.2011 г. в Института по математика и информатика на БАН. Участниците с най-добри резултати в националното класиране получиха медали, дипломи и математическа литература. Наградите бяха връчени от акад. Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика и Председател на УС на Съюза на математиците в България.

Родителите се ангажират с грижа за образованието на децата, след като вече се вижда, че институциите на държавата не могат да се справят – коментират математиците, подготвили тазгодишното издание на турнира. „И в това всъщност няма нищо лошо.“