Абонати залагат подаръците, получени от близките си за Коледа и Нова година, за да платят високите сметки за ток. Работещи в заложните къщи в Търново разказаха, че след празниците при тях идвали доста хора, които искали да заложат каквото имат, за да могат да си платят получените наведнъж по две високи сметки за електричество. 

Подготвеният от енергодружеството „Енерго-Про”неприятен следпразничен сюрпризсварил повечето от абонатите неподготвени и с празни портфейли. И за да не останат на тъмно и студено насред зимата, те трябвало бързо да намерят решение. Някои от тях набързо събрали в 1-2 торби получените от родителите и децата си подаръци и направо ги отнесли в заложните къщи. 

Основно закъсалите финансово залагали черна и бяла техника: телевизори, компютри, лаптопи, перални и мобилни телефони. Имало и такива, които обяснявали, че са се поохарчили покрай подготовката на празничните софри и сега някак си трябва да удържат фронта до заплата или пенсия. Те обаче били сигурни, че на всяка цена ще откупят отново даровете, преди близките им да разберат, че те са били заложени. 

Освен новогодишните подаръци болярите залагали и семейни ценности и бижута, а мъжете резачки за дърва, ъглошлайфи и циркуляри. Един дори предложил да заложи цял масивен струг за метал, ако има кой да дойде с камион до работилницата му и да го вземе, но получил категоричен отказ.

„Лихвата тука си е твърда, 10% на месец, без скрити и заблуждаващи условия. Казват ми колко трябва да внасям на месец и аз си правя сметките. Залагам телевизора за 200 лв. за един месец и в края му трябва да платя 220 лв. Няма опасност изведнъж да се окаже, че съм взел 1000, а трябва да връщам 10 или 20 хил. лв. както е при онези кожодери с бързите кредити. Вече от 4-5 години редовно ползвам услугите на 1-2 заложни къщи и съм доволен. Момчетата там ме познават и ако се наложи, ме изчакват някой и друг ден допълнително за вноската, без да ми правят проблеми”, разказва възрастен мъж, причакан на излизане от една от заложните къщи в центъра на Велико Търново. Той обяснява, че току-що  оставил в заложната къща телевизора сино нямало никакъв проблем, тъй като вкъщи си имал още един по-голям. А този бил „оборотен” и повечето време прекарвал по заложните къщи.Работещи в заложните къщи споделят, че се е случвало да се опитат да им пробутат и стока, за която имат съмнения, че е крадена. В такива случаи те не я вземали. Случвало се е тинейджъри да носят бижутата на родителите си и да ги залагат за пари, с които да си купят алкохол, цигари или дрога. 

Работещите в заложните къщи обясняват, че на непълнолетни не дават заеми срещу залог и винаги искат личната карта на човека срещу тях. Така нямало начин 13-14-годишен ученик да заложи нещо семейно, което след това родителите да търсят или обявяват за откраднато в полицията.