Дружествата в енергийната система се опитват да компенсират загуби от 100 милиона лева, заради увеличението на цената на въглищата от „Мини Марица изток“.


В края на април енергийният министър призова останалите участници в пазара на ел. енергия - да вземат участие в оптимизирането на системата.


Асен Василев отбеляза, че мините са направили разчети, като са оптимизирали разходите си, и са успели да намалят над 80 млн. от тези загуби, но останалите 100 млн. лв. трябва да бъдат намерени извън въгледобивното дружество, за да не се увеличи цената на ел. енергията с 3 – 4%.

 

Оказва се, че 29 млн. лв. вече са намерени, след като на 30 април ТЕЦ „Марица изток 2“ е внесла доклад в ДКЕВР, с който предлага да се намали цената на ел.енергията й с 2,95 лв/МВтч за целия регулаторен период – от 01. 07. 2013 г. до 30. 06. 2014 г.


В отговор на запитване от Агенция “Фокус”, от централата отговориха, че ако предложението им бъде одобрено от регулатора, от 66,81 лв. МВтч цената ще падне на 63,86 лв/МВтч, което ще се отрази и върху сметките на крайния потребител.


Намаленото потребление на ел. енергия наложи свиване на производството на въглища от мините от досегашните 33 млн. тона на 22 млн. тона на година. Това доведе до 180 млн. лв. непокрити разходи за държавното въгледобивно дружество. Остава да се търсят резерви в АЕЦ „Козлодуй”.