За два дни, при изповядване на сделки при нотариуси, са постъпили 2 милиона лева в хазната от събрани задължения, което за мен е много добър показател, каза в смолянското село Славейно изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов.

Той уточни, че това е станало след въвеждане на новата електронна услуга „Справка за наличие или липса на задължения“ и поправката на чл. 24 от Данъчно осигурителния процесуален кодекс, чрез която нотариусите и служителите на Агенцията по вписванията могат да проверят за неплатени данъци при изповядване на сделки от граждани. Той добави, че няма притеснения по отношение на изпълнението на плана за приходната част в бюджета на държавата. 

Нови правила при продажба на кола или имот

Румен Спецов бе днес в родопското село Славейно, където награди Димитър Кавгазов с грамота за достоен данъкоплатец и пример за отговорно отношение и активна гражданска позиция. „Това е достойна постъпка, достойно поведение и такива граждани трябва да се уважават. Те са примери за всички нас“, посочи Румен Спецов. 

Родопчанинът, който ще навърши през есента 100 години, бе един от първите, подали в началото на данъчната кампания данъчната декларация по пощата за доход от дивиденти, получени от местната Горовладелческа кооперация „Мурджов пожар“, която е най-голямата в страната.

„Най-първо данъците плащам, дойде ли нова година плащам всичко и така съм свикнал от много години“, каза Димитър Кавгазов.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase