Предвидено е до края на септември 2024 г. да се извърши анализ на системата на задължителното пенсионно осигуряване, чрез който ще се идентифицират проблемите и ще се предложат конкретни мерки за подобряването ѝ.

Това отбеляза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на среща с Мария Луиза Кабрал – директор на дирекция „Условия на труд и социален диалог” от Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия, посочват в прессъобщение от пресцентъра на ресорното министерство.

По-високи пенсии, ако са само от НОИ

Работата по изготвянето на анализа вече е сзапочнала и в нея са ангажирани експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на финансите и Националния осигурителен институт, както и представители на социалните партньори“, обясни Иванов. Той беше категоричен, че тристълбовият модел на пенсионното осигуряване ще се запази, отбелязват от министерството.

Министър Иванов увери Мария Кабрал, че с активен социален диалог и намиране на балансирани решения държавата ще успее да подготви необходимите нормативни промени, за да бъде транспонирана в срок Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в българското законодателство.

istock
istock


Той отбеляза като една от най-големите реформи в областта на социалната политика въведеното планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги.

Един на десет получава пожизнена втора пенсия

„По този начин държавата е поела ангажимент да създаде пълна мрежа от социални услуги в цялата страна и осигуряването на равен достъп до тях“, заяви той.

Анализът на пенсионната система бе оповестен от предходния социален министър Иванка Шалапатова. Тя поясни, че ще бъдат обсъдени мерките най-вече за финансовото укрепване и за постигане на по-голяма справедливост на системата. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase