От българския полицай, замесен в трафик на дрога, до румънския министър, който получава наденички, за да фалшифицира търг, корупцията се шири в тези две страни, станали членки на Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Така започва обзорният материал на АФП за положението в България и Румъния една година след влизането им в Евросъюза.

Вместо да бъде ограничено, бедствието взема все по-големи мащаби в Румъния през 2007 г., категоричен е Виктор Алистар, ръководител на местния клон на неправителствената организация „Трансперанси Интернешънъл”. Според него, докато през 2006 г. 20 на сто от румънците признават, че са давали подкупи, за да получат достъп до услуги, които официално са безплатни, сега те са повече от 30 процента. Този процент превръща Румъния в най-корумпираната страната на ЕС, се посочва в последния доклад на „Трансперанси Интернешънъл”.

В България 70 процента от анкетираните смятат, че борбата срещу корупцията не е ефикасна, а 80 на сто определят като „крайно корумпирани“ партиите и правосъдната система, отбелязва Франс прес. Здравеопазване, образование, административни услуги, полиция или правосъдие – никой сектор не е защитен от това явление.

От януари, например, Здравно-осигурителната каса в България ще изисква от всеки пациент да декларира писмено при изписване от болница, дали е бил принуден да плаща за услуги, които касата покрива. Франс прес посочва обаче, че у нас, където според независим доклад корупцията поглъща поне толкова пари годишно, колкото са очакваните от ЕС фондове, се предприемат кампании срещу злоупотребите със средствата от Евросъюза.

Има напредък към осъзнаване на необходимостта злото да бъде изкоренено, категоричен е Виктор Алистар, ръководител в неправителствената организация "Трансперанси Интернешънъл", цитиран от Франс прес.