Здравейте! Започва Агросвят по Дарик. Аз съм Александра Гинева. Тази седмица акцент в предаването ще бъдат биопродуктите и биопроизводството. Започваме с положителната новина за сектора – има 30% ръст на биопроизводителите в България за една година. Оказва се обаче, че фермерите вече не разчитат само на традиционните култури, а все по-често експериментират с отглеждането на екзотични плодове и зеленчуци. Подробностите ще научим от Нели Вълева, мл. експерт отдел "Биологично земеделие" в Министерството на земеделието и храните.

Продължаваме с Агросвят по Дарик! За първи път България ще участва в международното селскостопанско изложение "Индагра", което ще се проведе от 31 октомври до 4 ноември в Букурещ. Страната ни ще бъде представена от Асоциацията на млечните овце с председател Симеон Караколев.
Поканата е и първи подобен жест към друга държава от страна на румънското Министерство на земеделието и селските райони. На откриването ще присъстват земеделските министри на Румъния, Италия, Молдова, България и също така еврокомисарят по селско стопанство Дачиян Чолош.
Българската делегация ще бъде водена от министър Мирослав Найденов. Ще бъдат показани няколко групи овце и кочове, ще има щанд с продукти от мляко от няколко производители от страната. За откриването е планирана изненада на домакините. Ще се завъртят родопски чевермета, ще засвирят гайди от село Гела, ще има песни и танци, разказа Симеон Караколев.

Това е Агросвят по Дарик. Ред е на рубриката ни „Модерна ферма”. Героят ни тази седмица е зърнопроизводителят Данаил Караповченски. Обработва около 5000 дка в община Камено. Занимава се със земеделие от 1991 год. Ето какво споделя той за Агросвят:

Продължаваме с Агросвят по Дарик. Днес ви питаме какво мислите за биозеленчуците и биоплодовете и бихте ли дали повече пари от семейния бюджет в името на екопроизводството и удоволствието да хапнете биосалата. Чуйте.

Това беше всичко от Агросвят за днес. От мен и екипа на предаването – хубав, успешен и спокоен ден. Очаквайте ни и следващата седмица. Започваме в неделя, точно в десет. Дочуване. Останете с програмата на Дарик радио.