Американският застрахователен гигант American International Group Inc./AIG/ е използвал повече от 90 млрд. долара от федералната помощ, за да се разплати с местни и чуждестранни банки, някои от които също са получили правителствена помощ на стойност милиарди долари. Парите се превеждат, за да покрият загубите на кредитните институции от ипотечните инвестиции.

Това съобщение идва насред обвиненията, че AIG е изплатила десетки милиони долари под формата на бонуси от спасителния си план и искането на законодателите да се оповестят имената на тези, които са получили сумите.

Компанията, 80% от която в момента е собственост на данъкоплатците, получи общо около 170 млрд. долара от правителството, което се уплаши, че евентуален крах на гиганта ще нанесе огромни щети на банки и потребители по цял свят.

Някои от най-големите бенефициенти на парите на AIG са Goldman Sachs - с 12.9 млрд. долара и три европейски банки - френската Societe Generale - 11.9 млрд. долара, германската Deutsche Bank - 11.8 млрд. долара и британската Barclays PLC - 8.5 млрд. долара.

Merrill Lynch, срещу която също има разследване заради изплатени бонуси на служители, е получила 6.8 млрд. долара към края на миналия декември.
В списъка на бенефициентите на застрахователя от тази транзакция са още Citigroup Inc., UBS AG и Morgan Stanley.

 

Източник Reuters