Предупреждения за урагана Айрин се излъчват от Северна Каролина, през Ню Йорк, до Нова Англия. Въпреки че силата на бурята намалява с преминаването през студените води на течението покрай източното крайбрежие на САЩ, тя все още представлява сериозна заплаха за местното население и инфраструктура, съобщава CNN.

 

Общо 2.3 милиона души по източното крайбрежие на САЩ подлежат на евакуация заради приближаването на урагана. Между 55 и 65 милиона жители на източното крайбрежие ще бъдат засегнати от бедствието.

 

Скоростта на ветровете вече намаля до под 161 километра в час, което определя урагана като 2-ра категория по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън. Въпреки това с оглед на високата гъстота на население и инфраструктура в засегнатия район щетите могат да бъдат значителни.

 

Според анализ на Kinetic Analysis Corp щетите от бедствието могат да достигнат общо 6.5 млрд. долара, ако ураганът продължи сегашното си движение. Ако бурята отслабне още преди да достигне брега последствията ще бъдат по-малки, но и при такъв сценарии се очаква загубите за застрахователите да са около 3.1 млрд. долара.

 

В момента окото на бурята се намира на около 80 км от Кейп Локаут, Северна Каролина и се движи в посока север- североизток, като се очква да достигне най-големия град в САЩ след 2 дни.

 

Въпреки отслабването на силата на ветровете, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че евакуацията е наложителна, защото става дума за "голяма опасност".

 

Мярката засяга районите на най-южната част на Манхатън, Кони айланд, Манхатън бийч в Бруклин, Фар Рокауей и Броуд ченъл в Куинс, както и крайбрежни зони на Статън айланд. Онези, които подлежат на евакуация, но не се подчинят, ще бъдат глобени с 500 долара или наказани с до 90 дни затвор.

 

Всички транспортни средства, в това число и нюйоркското метро, ще бъдат спрени от съображения за безопасност.

 

Пет летища в Ню Йорк и околностите ще бъдат затворени за пристигащи полети днес в 18 часа, българско време. Това са Кенеди, Нюарк, Ла Гуардия, Стюарт и Тетерборо. Спират и вътрешните и международните полети в региона на урагана.