Остават броени дни до предлагането на акциите на ЦСКА. Какво означава да си акционер във футболния клуб, как могат да се купят акции и за какво трябва да внимават феновете, обяснява финансовият анализатор Цветослав Цачев

Има ли някакви ограничения за това кой може да си купи акции на ЦСКА?

Всеки, който желае, може да си купи акции. Разглеждаме тази акция като акция за феновете. Финансовото състояние на компанията не е такова, че да привлече инвеститори. Но с малките обеми, които хората желаят да купят, за да помогнат на любимия си клуб, ще се направи нелоша крачка напред към подобряване на финансовото състояние.

Какво означава за ЦСКА тази стъпка да стане публична компания?

Дано видим подобни ходове и от останалите клубове - не само защото в тях ще влязат пари, надяваме се да видим и по-добро качество на футбола, но и защото ще видим една прозрачност. Да си публична компания означава да си прозрачно дружество. Т.е. всеки фен и инвеститор в бъдеще ще разчита на това, че всички сметки в дружеството, във футболния клуб, ще са ясно представени на общността, ще бъдат проверени от одитор. Това означава, че ще се знае правилно ли са похарчени тези средства, откъде са пристигнали. Вече няма да има скрито-покрито в този футболен отбор.

Българинът като цяло се съмнява във всичко, какво можете да кажете на тези, които се чудят дали парите им няма да отидат на вятъра и реално не знаят за какво ще бъдат похарчени тези средства?

Още преди публичното предлагане е казано за какво ще се използват парите. Става въпрос за продажбата на 3 млн. акции по 3 лв. всяка, или събиране на до 9 млн. лв. Минималният брой акции, които трябва да бъдат продадени, за да се листне компанията на борсата, е около 1,4 млн. акции. Иначе около 3 млн. лв. трябва да отидат за плащания към НАП, още 3 млн. са за плащането на други задължения, а останалите средства, които ще се наберат, са за инвестиции в стадиона и детско-юношеската школа на клуба. Когато целите са заложени в проспекта, те трябва да бъдат изпълнени.

Как ще става купуването на акции?

Най-лесно е в офиса на посредник, необходима е само лична карта, за да се сключи договор. В петък, в 10 часа започва предлагането. Единият вариант да се купят акции е да се пусне поръчка на място в офис, а другият е чрез платформа в интернет, със софтуер, който не е труден за използване. Ще бъде предложено цялото количество от 3 млн. акции и всеки ще може да си подаде поръчката. Ако заявката е станала преди това, брокерът пуска поръчката и акциите ще бъдат купени. Поръчки могат да се правят и преди петък. Изпълнението на поръчките ще става според времето, в което са направени. Ако е успешно предлагането, тази емисия се пуска на борсата, ще мине може би около месец - два и тогава всеки фен ще може да си купи даже една акция, ако, разбира се, има предлагане и срещу съответната цена.

Ако клубът изпадне в несъстоятелност, дължат ли нещо акционерите?

Важно е да се каже, че не задлъжнява акционерът, а само клубът. Това, което всеки акционер има в клуба, е неговата акция - дадеш ли парите си, ти повече нямаш ангажимент. Каквото и да се случи с клуба, никой не може да ти иска нищо. Нека го приемем като съдружие, съсобственост, но това не води до задлъжняване на акционерите. Иначе като цяло клубът е много задлъжнял - последните отчети показват дългове от около 20 млн. лева. С парите, които ще бъдат набрани от продажбата на акции, ще се покрият само част от задълженията. Ако все пак компанията има проблеми, не може да покрива задълженията си и тръгне процедура по несъстоятелност, това са отношения между нея и кредиторите.

А ще зависи ли нещо от акционерите?

Акционерите имат права. Те могат да отидат на Общо събрание, да зададат въпросите си. Могат да се запознаят с допълнителна информация. Акционерът ще може да попита мениджмънта какво прави, за да се видят добри резултати не само на терена. Това е ключовият момент при публичната компания - тя разпространява информация и колкото по-качествена е като мениджмънт компанията и като желание да бъде открита, толкова повече информация ще има. За първи път виждаме спортен клуб в България да предприема стъпки, за да се листне на борсата, надявам се да не е за последен, защото това ще подобри прозрачността и работата в сектора. Всеки акционер с малко акции не може да оказва влияние, но акционери с над 5% могат да наложат повече контрол върху компанията - например да се назначи независим директор, който да следи нещата, да се прави одит от независима компания, която да казва дали всичко е наред със сметките.

Възможно ли е да се появят един или няколко големи инвеститори, които да изкупят целия пакет?

Ако говорим за инвеститори, които инвестират на фондовата борса и са професионалисти - едва ли. Възможно е да го купи някой, който се интересува от дял във футболния клуб. Но това е много по-добър вариант за спонсорство, защото ти дава възможност за контрол, глас, както и да получаваш информация.

Има сериозни запитвания и интерес от фенове, какви препоръки можете да им дадете?

Да не отлагат за последния момент, възможно е да се появи голям спонсор, който да купи повече акции. Осъзнавам, че става въпрос за огромен брой хора, които биха си взели акции - фенове, които възприемат това като начин да помогнат на клуба, а не като инвестиция. Няма нищо лошо в това, самото предлагане е направено по този начин.

Има ли вече и поръчки?

Първите поръчки вече пристигат. Засега са малко като брой и обеми. Някои са малко по-големи от очакванията ми, защото според мен средната поръчка ще е около няколко десетки до няколкостотин лева.

Добра идея ли е да се инвестира точно в акциите на ЦСКА?

Като инвестиция не бих го нарекъл добра идея. Компанията си остава задлъжняла, с много несигурни и динамични приходи - една година може да са високи, с продажби на играчи, друга година компанията може да е на минус. Така че загубите и задлъжнялостта показват, че това не е инвестиция, която ще донесе печалби в дългосрочен период. Говорим по-скоро за интерес само на фенове.

Можем ли да предупредим феновете за какво да следят, за да знаят кога нещата с компанията не вървят добре?

Могат да разберат това по влошаването на финансовите резултати. На тях ще им е трудно да ги следят, защото повечето нямат познанията във финансовата специфика на тези отчети и данни, но със сигурност ще пише в медиите, защото вече ще се виждат резултатите на клуба всяко тримесечие. Предполагам, че за феновете продажбата на акциите при допълнителни затруднения на клуба няма да стои на дневен ред, защото те няма да го разглеждат като инвестиция. Дори да има някакъв спад на акците, дори да се влошат резултатите, вероято продажби почти няма да има.

Можем ли да сравняваме листването на ЦСКА с тези на футболни отбори в други държави?

И отборите, които се листват на борсите в други държави, не показват съществено добри резултати, продължават да си имат големи дългове. Разбира се, не е коректно примерно да сравняваме ЦСКА с Манчестър Юнайтед - това е един от най-добрите отбори в света, с големи приходи и големи разходи. Но повечето клубове са със сериозни затруднения - растящи дългове, много непредсказуем е финансовият резултат. В това отношение ЦСКА ще бъде нещо подобно.