Базираният в Калифорния производител на електрически автомобилен Tesla Motors обяви загуба от 38 млн. долара за третото тримесечие на годината или 32 цената на акция, при приходи от 431 млн. долара.

Очакванията бяха за загуба от 25 цента на акция, като отчетеният негативен резултат е рекорден в историята на компанията.

В резултат акциите на дружеството се сриват с 11.5%, до 156.50 долара по време на електронната търговия в Ню Йорк.

Изпълнителният директор и основател на компанията Елон Мъск беше прогнозирал, че за тримесечието ще бъдат реализирани 5 000 автомобила от Model S, а реално са продадени 5500. Очаква се броят на доставките през четвъртото тримесечие да надхвърли 6000.

След публикуването на финансовите резултати Мъск заяви през WSJ, че има огромно търсене на луксозни електрически автомобили в САЩ, но компанията е затруднена в покриването на потребителските нужди заради ограничения си производствен капацитет. А предстои и навлизане на европейските пазари.

Той отбеляза, че Tesla е подписала нов договор с Panasonic за повече батерии, които изграждат електрическото захранване на седана Model S, както и за Model X, които ще бъде пуснат в продажба през следващата година.

Приблизителната оценка на Nasdaq показва, че акциите на Tesla са стрували 711 пъти повече от печалбите, преди рязкото им поевтиняване след края на сесията вчера.