През 2015 г. бюджетът на НОИ ще бъде балансиран, ако сега вдигнем пенсионната вноска с 1,8 % и стажът започне да се вдига плавно от 2013 г. Това заяви в предаването "Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков уточни, че тази сметка излиза единствено при условие, че частните пенсионни професионални фондове започнат да изплащат пенсии от началото на следващата година. Според него частните фондове са готови да го направят и това е тяхното желание.

Сметката за Бюджет 2011 г. излиза при вдигане на вноската за пенсия с между 1,5 и 2%, но ние искахме да балансираме бюджета на НОИ в дългосрочен план, заяви още Дянков.

"Няма да подавам оставка"

Дянков също така посочи пред Дарик, че не е обмислял оставка заради евентуалното повдигане на обвинение срещу него от прокуратурата заради огласяване на споразумението на БНБ и кабинета „Станишев”.
"Няма да си тръгвам, не съм виновен за разкриване на споразумението на БНБ", посочи министърът.

През 2011 г. ще имаме бюджет на стабилността, заяви още той. По думите му това е една от основните задачи, с която се е заел, поемайки поста и затова няма намерение да напуска финансовото министерство.

Оставката на Марашев - спорна

Шефът на митницата в Свиленград не може да бъде уволнен, преди проверката да докаже, че има основание за това, заяви финансовият министър Симеон Дянков в „Седмицата” по Дарик. По думите на Дянков свиленградската митница под ръководството на Марашев работила „все по-добре”, но оставката му е поискана по настояване на премиера Борисов заради разкритото „митничарско селище” край язовира Ивайловград.