АЕЦ "Белене" е нужна на България, защото ядрената енергия няма алтернатива, защото е най-евтина и най-чиста. Това се посочва в позиция на НДСВ, изпратена до медиите. От жълтата партия напомнят, че са се обявили в полза на проекта още преди десет години, а правителството на Симеон Сакскобургготски е актуализирало политически проекта за втора атомна централа.

От НДСВ напомнят, че в периода след 2002 година своя сериозен инвеститорски интерес са заявили компании със световен авторитет от Канада и Франция, а формулата за реализирането на проекта е включвала сериозен чужд инвеститор, диверсифицирано функциониране на бъдещата мощност.

„И тогава, и по-късно тези параметри срещаха съпротивата на ядрени лобита, свързани с различни партии, и несъответстваха на комерсиалните им очаквания. Отклонението от лансираната през 2002 г. стратегия доведе и до сегашния провал. Правителството на ГЕРБ не успя да осигури единствено възможната комбинация от фактори, която да позволи изграждането на нова атомна електроцентрала", се казва в съобщението.

От НДСВ са категорични, че централата в Белене е нужна на България и за да запази позицията на страната ни като енергиен център в региона, което ще ни даде допълнителна независимост. От партията посочват, че предишното правителство е договорило изграждането на проекта да струва 8 млрд. евро. „Благодарение на действията на правителството на ГЕРБ централата беше оскъпена до сума, надхвърляща 10 млрд. евро. Позицията на ГЕРБ е лицемерна, защото ще хвърли негативите от решението за "Белене" върху следващите правителства", коментират от НДСВ.

Според тях АЕЦ "Белене" не е само енергиен бизнес и има много други аспекти: той е част от визията за развитието на икономиката, осигурява хиляди качествени работни места за висококвалифицирани хора, поръчки на детайли и оборудване за българските предприятия.

„Изборът не е между атомната енергетика и енергийната ефективност", смятат от НДСВ и допълват, че в момента държавата прави много малко за енергийната ефективност и не я стимулира. От партията допълват, че енергийната ефективност е важна, защото това е начинът не само гражданите да плащат по-малко, тя е също толкова важна и за индустрията, защото означава повече и по-добри и конкурентни работни места. Според позицията на НДСВ единственият начин това нещо да се случи е привличането на инвестиции, а според тях правителството на ГЕРБ за четири години ще привлече по-малко чужди инвестиции, отколкото което и да е от предходните само за година.

Ако БСП дойде на власт също връща Белене

Единственото правилно решение за съдбата на АЕЦ Белене е провеждане на референдум, заяви в Добрич народният представител от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Той обяви, че БСП ще поиска освен референдум и вот на недоверие на кабинета заради решението за „Белене". „Ако на следващите парламентарни избори ситуацията се промени, БСП ще възстанови реализацията на проекта Белене", категоричен бе ексминистърът.

Той обвини правителството, че лъже безотговорно, когато става дума за цената на газа и подчерта, че с най-ниска цена в Европа е газът в Румъния, след която се нарежда Естония, Латвия, България е на четвърта позиция, следвана от Великобритания, Словакия, Литва, Германия, а най-скъп е газът в Дания.

Петър Димитров коментира и позицията на правителството относно шистовия газ. „Заплахата за цяла Североизточна България е огромна, обръчът около водата на Добруджа се затяга след разрешението на Румъния за проучване и добив на шистов газ точно на границата с България", каза депутатът. Според него натискът върху страната ни да отмени мораториума върху търсенето и добива на шистов газ ще продължава.