От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии.

Това коментира пред БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав Венев.

Ако говорим на потребителско ниво, най-честите заплахи са свързани с т.нар. фишинг. Невинаги на кибер престъпника се налага да разбива кодове или да прави сложни операции.

Нова измама за бързо забогатяване

Много по-лесно става с подвеждане на потребителя, чрез манипулация, след която той сам предоставя чувствителни данни.

istock
istock

Подхожда се комплексно, но в социалните мрежи вече може да се достъпи информация, която е достатъчна за първоначално търсене на контакт или за проследяване и трупане на данни.

"Важното е да си поставяме пречка пред предоверяване. Особено младите хора са много доверчиви на почти всичко, които видят в интернет. Трябва да имаме едно наум, да проявяваме повече бдителност и недоверие към всичко, което четем", подчерта Венев.

ChatGPT – как да се предпазим от хакерски атаки, докато чатим

Той припомни, че законите в различните страни са различни и дори да се установи местоположението на кибер измамника, невинаги е възможно да бъде подведен под отговорност.

Фалшификати вече се правят лесно. Хакерите винаги са по-изобретателни, не се съобразяват със закони, договори, морал, за разлика от хората, които вземат защитните мерки срещу тях, отбеляза още експертът. И поясни, че хак не произлиза от счупване, въпреки масовото възприемане на термина по този начин, а означава преодоляване на препятствие.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase