Зачестяват опитите за киберизмами. Последният такъв публичен случай засягаше директорката на "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново Росица Димитрова. Тя сигнализира, че хакери са откраднали самоличността ѝ във Facebook и чрез месинджър, от нейно име, са искали пари от хора от списъка ѝ с приятели. По случая вече има повдигнато обвинение.

Според Любомир Тулев – експерт по информационна сигурност, профили се хакват по три основни начина. "На първо място - чрез налучкване на паролата, когато най-често се слагат елементарни и повтарящи се символи. Тогава пробивът отнема секунди.

Вторият начин е хакване първо на пощенската кутия, свързана с конкретния профил. Много често хора създават пощенски кутии в безплатни мейл доставчици, още докато са ученици. Те не влизат в пощата си, за да я защитят. Препоръчвам на потребителите да проверяват сигурността на мейла, с който са асоциирали профилите си.

Откраднаха пари на потребители, пазарували онлайн

Третият начин е чрез кражба на цялата сесия чрез високотехнологични методи за пробив. Това е дълъг низ от код, който, веднъж откраднат, взема вашата онлайн идентичност. Случва се чрез фишинг симулация", обясни Тулев пред NOVA NEWS.
 

istock
istock

По думите му употребата на хакнатия профил може да е с комерсиална цел или заради изнудване. "Може да искат пари от близките ви чрез манипулация и лъжи", предупреди експертът. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg