Кредитът е един от основните двигатели на икономиката. Но кредитирането е директна функция на риска, който носи всяка страна от сделката, коментира председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова пред Агенция „Фокус” .

 

„Ако се приема, че макрорамката и политическата рамка не са стабилни, нараства и задлъжнялостта, е нормално банките да следят внимателно всеки кредит, който отпускат. Условията на банките в момента са много по-стриктни от тези, които бяха през 2007-2008 г.”, посочи Тодорова.

 

По нейните думи кредитът е нещо хубаво, когато обаче е в разумен размер, като има ясно съотношение – „дълг-доход”.

 

„Няма нищо лошо да се използват кредити в разумни граници, когато знаем, че можем да ги изплащаме. Защо да събираме като родителите си например 20-30 години пари, за да си купим кола, като можем в момента да вземем заем и да купим нова хубава кола”.

 

Според Тодорова предвидените средства за разплащане на държавата с бизнеса средства, които са заложени в посочения в актуализацията на бюджета и допълнителните 1 млрд. лева дълг, биха дали голяма „глътка въздух” на икономиката.

 

„В условия на кризата държавният сектор трябва да увеличи плащанията си, защото това влива пари в икономиката. Държавата се разплаща с фирмите, те от своя страна се разплащат със служителите си, а те погасяват кредитите и задълженията си”, смята Райна Миткова-Тодорова.