В отговор на запитване от Гръцката комисия за капиталов пазар във връзка с появилите се в медиите статии за потенциално капиталово партньорство между Европейската банка за възстановяване и развитие и банката по отношение на международните й операции, Alpha Bank съобщава, че в контекста на текущия процес на рекапитализация на гръцките банки, банката преценява серия от мерки за повишаване на капитала, но споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие по гореспоменатата тема не съществува.

 

Това е отговорът на банката на публикувания в Bloomberg доклад на Real News, според който гръцката банка ще отдели поделенията си в Румъния, Украйна, Сърбия, България, Албания и Македония в холдинг, 30% от който ще бъдат породени на ЕБВР.

 

Спекулациите около Alpha Bank се дължат на сделката за отписване на гръцки суверенен дълг, с която частните кредитори регистрираха загуби в размер на до 74% от реалната стойност на притежаваните от тях книжа.

 

През ноември миналата година акционерите на банката се съгласиха на сливане с EFG Eurobank, но през март тази година преговорите между двете финансови институции бяха окончателно прекратени по желание на Alpha Bank. Реалната причина за отказа от сливане беше сделката с гръцкия дълг.

 

Финансовите резултати на Alpha Bank за 2011 г. ще бъдат публикувани до 20 април. Това е и крайният срок, обявен от гръцкото правителство, за оповестяване на мерките за стабилизиране на банковата система на страната.

 

По думите на гръцкия финансов министър, подходът за рекапитализация ще бъде подобен на този във Великобритания, като срещу отпуснатите пари, правителството ще придобива определен дял в банките.