Акционерите на гръцките банки EFG Eurobank Ergasias и Alpha Bank във вторник одобриха с голямо мнозинство сливането на двете кредитни институции, с което създадоха най-голямата банкова структура в страната.

Акционерите в Юробанк получават по 5 акции от новата банка, която ще носи името Alpha Eurobank, за седем свои стари акции. Всяка акция на Alpha Bank ще бъде заменена с една нова от Alpha Eurobank. Старите акции са изтеглени от търговия на Атинската борса.

Решението на акционерите тепърва следва да получи одобрението на централната банка и антимонополната комисия. Държавата държи привилегировани акции и в двете дружества. Но затруднения не се очакват и сливането ще бъде формално уредено в рамките на следващите няколко седмици.

Финансовите анализатори коментират, че този ход се дължи на предпазване в случай на ескалиране на дълговата криза в страната. Рецесията в Гърция трае вече четири години. Отлив на депозити и обезценка на ДЦК в баланса на банките ги принудиха да се обединят, за да имат по-сигурен достъп до паричните пазари.

Юробанк е втората, а Алфа банк третата по размер банки на Гърция. Намерението за сливането им беше обявено още през август. Катар е най-големият акционер в новата структура, като арабите ще държат 17% от капитала на Алфа Юробанк в замяна на осигурената капиталова инжекция.

Средното понижение на цената на акциите на гръцките банки от началото на годината е 73%, при 46% спад общо за индекса в Атина. Само тази сутрин, акциите на гръцките банки, които се включиха в търговията, поевтиняха с нови 5.5%, посочва Capital.gr.

Коментарът на агенция Dow Jones е, че със сливането на двете банки се създава една от най-големите банкови структури в Югоизточна Европа.