17:32

 

Американските фондови индекси тръгнаха нагоре в началото на сесията във вторник, като повод за нарасналия апетит за риск дават новините за продажбите на дребно в САЩ през ноември, които са по-големи от очакванията и нараснаха с 0.8%. В доклада на министерството на търговията и данните за октомври бяха възходящо ревизирани до ръст с 1.7%.

 

Индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average покачва с 0.42% в първия час на сесията, до 11 476 пункта, широкият S&P 500 печели 0.29%, до 1 244 пункта, а технологичният NASDAQ Composite е нагоре с 0.36%, до 2 634 пункта.

 

Междувременно акциите на най-голямата в света верига за продажба на потребителска електроника на дребно Best Buy падат с 14.22%, след като от компанията докладваха спад на тримесечната печалба с 4%, до 217 млн. долара.

 

Фокусът на инвеститорите обаче е насочен към решенията на управителния съвет на Федералната резервна банка за лихвените нива и политиката на институцията, които ще бъдат взети на последната среща на борда за 2010 г.

 

Пазарните прогнози за днешната среща на Фед са, че лихвените политики на банката няма да бъдат променени, но в същото време се очаква директорите на Фед да анализират ефектите от програмата за количествени улеснения в размер на 600 млрд. долара, обявена през миналия месец.

 

Откакто Фед обяви своя втори финансов пакет за стимулиране на икономиката на САЩ фондовите индекси в САЩ отбелязаха ръст. За същия период от време лихвите по ипотечните кредити, които би трябвало да паднат в резултат на съчетаването на ниска основна лихва и количествени улеснения, се покачиха. Средната лихва по ипотечните кредити с 30-годишен падеж се покачи от 4.17% преди месец, до 4.61%.

 

Инвеститорите са притеснени и от разрастващия се бюджетен дефицит на САЩ и съответно увеличаването на външния дълг на страната, което рано или късно ще принуди правителството да ограничи разходите си, което значи по-нисък икономически растеж и вероятно по-високи данъци.

 

В близка перспектива притесненията за последното обаче бяха разсеяни от споразумението, което постигна президентът Барак Обама с Републиканците в Сената. Законодателните промени включват удължаване на данъчните облечения за богатите въведени през 2001 г. и 2003 г. с още две години, възобновяване на плащането на помощи за безработни до 13 месеца и намаляване на осигурителната тежест върху трудещите се американци през 2011 г.

 

Тези мерки ще доведат да нарастване на фискалния дефицит, което оказва натиск върху цените на американските облигации. Цените на суверенния дълг на САЩ падат, като търсената от инвеститорите доходност за облигациите с 10-годишен падеж нараства до 3.36%.

 

Доларът намира подкрепа от ръста на американските пазари и добрите новини от САЩ в качеството си на американска валута. Час след началото на сесията на американските пазари еврото поевтинява с 0.08%, до 1.3376 долара.

 

Покачването на долара пък оказва натиск на цената на петрола, като фючърсите за доставка на американски лек суров петрол през януари поевтиняват с 0.54%, до 88.13 долара за барел.

 

11:03 часа

Началото на търговията на европейските фондове борси беше изключително предпазливо. Инвеститорите са се настроили в изчаквателна позиция, предвид предстоящото заседание на комисията по откритите пазари в САЩ. FTSE100 се понижава с 0.01% до 5860 пункта, DAX пада с 0.05% до 7026 пункта, CAC40 расте с 0.09% до 3896 пункта.

 

Далеч по-любопитни са развитията на валутните пазари. Еврото днес поскъпна с още 0.4% до 1.3443 долара, не заради някакви силни сигнали от еврозоната, а заради констатацията, че дългът на САЩ всъщност не е никак по-малък от този на Европа. Йената поскъпна до 83.375 йени за долар.

 

На стоковите пазари не само златото се движи нагоре. Медта постави ценови рекорд в Лондон, заради спекулации, че глобалните доставки няма да могат да отговорят на ръста в търсенето, придружаващ възстановяването на световната икономика. Метричен тон от промишления метал се търгува за 9259 долара, в в Ню Йорк фунт мед струва 4.226 долара, което е 31 месечен връх.

 

Златото остава скъпо, като в момента се спекулира, че на срещата на Фед днес могат да бъдат договорени нови стимули за щатската икономика, което вещае обезценка на долара и инфлация.8:27 часа

Доларът се смъкна на валутните пазари и така вдигна нагоре във везните цените на редица търговски стоки, деноминирани в долари. От рейтинговата агенция Moody's беше разпространено становище, че с плановете за данъчни кредити догодина ще се стигне до опасно разширяване на бюджетния дефицит на САЩ и топ кредитният рейтинг на правителствения дълг на страната може да бъде отнет.

 

Коментаторите отдавна държат на мушка големите търговски и бюджетни дефицити на САЩ, но през последните години вниманието им беше отклонявано от тях заради срива в имотния сектор, рецесията и други. Сега проблемът отново се връща на дневен ред – посочва Reuters. В момента доларът се търгува при ниво 1.3398 спрямо евро и 1.5867 спрямо паунда. Йената се търгува на 83.459, като против твърде бързия възход на японската валута действа индексът „Танкан“, показващ спад на доверието на водещите производители в страната. Швейцарският франк се търси отново като източник на по-висока сигурност по сравнение с долара и йената и поскъпна до USD 1.0326.

 

Златото незабавно се възползва от създалата се несигурност и прехвърли границата 1400 долар за тройунция, в момента февруарските фючърси се търгуват при 1405.3 долара за тройунция. Петролът не реагира, както подобава на поевтиняването на долаара, тоест поскъпвайки. Разпростанена беше информацията, че прогнозите за ужасна зима в САЩ вероятно са преувеличение. Така търсенето на петролни фючърси за отопление спадна и цената се задържа на 88.48 долара за барел WTI и 90.98 долара за барел брент.

 

Върху цената на петрола влияние оказва и очакването на срещата на Комисията по откритите пазари на Федералния резерв на САЩ. В момента Фед е заел отбранителна позиция, след като някои от новите лидери на Републиканската партия критикуваха дейността на централната банка. Като цяло от днешното заседание не се очакват нови решения, но то няма да е изцяло протоколно, като е възможно да даде нови сигнали за ссъстоянието и перспективите на щатската икономика догодина.

 

В тази среда е напълно закономерно инвеститорите на фондовите пазари да показват по-голяма предпазливост, като в момента в Азия търговията се води в тесен рейндж, с ръст на индексите Nikkei с 0.22%, Hang Seng с 0.08% и SCI300 с 0.03%, съответно до 10317 пункта, 23337 пункта и 3063 пункта.

 

Снощи Wall Street завърши доста колебливо. Иронично, трейдърите решиха да обвинят за това Китай – първоначално имаше добър ръст на индексите заради облекчението, произтичащо от отказа на китайските власти да използват повишаване на лихвения процент, за да удържат инфлацията. След това обаче това се оказа недостатъчно и Nasdaq се смъкна с 0.48% до 2625 пункта, DJIA завърши с 0.16% ръст до 11429, а S&P500 закова на 1240 от петък. Търсейки обяснение защо добрите капиталови сделки, обявени в понеделник, не доведоха до поскъпване на акциите, най-лесното обяснение бе: Китай е виновен.