Монетите от 1 и 5 цента в САЩ стават стоманени. Вместо от цветни метали, чиито цени силно се повишиха през последните месеци, американските стотинки ще се изработват от по-евтиния метал, реши Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Ако продължи използването на тези цветни метали за производство на монетите, ще се стигне до увеличаване на държавния дълг, пресметнаха държавните мъже.

Според изчисленията изсичането на монетата от 5 цента в момента струва на хазната 7.7 цента, а на 1 цент - 1.26 цена, тоест, повече от тяхната номинална стойност.

През миналата година хазната е загубила 100 милиона долара поради тази причина. С преминаването към стоманени монети ще бъдат икономисани близо 1 милиард долара през следващите 10 години.

Според световните агенции монетният двор на САЩ не приема решението с особен ентусиазъм. Негови представители изразяват скептицизъм, че крайният срок за прилагането на законопроекта от 270 дни, е изпълним. Наред с това няма гаранция, че и цените на стоманата няма да скочат, с което производството на монетите отново да стане нерентабилно.