Кметът на Амстердам обяви, че няма да забрани на чуждестранните туристи да си купуват канабис в кафенетата в града, след месеци на спорове около новите правила за регулиране на леката дрога в Холандия, съобщава BBC.

 

Това стана възможно, след като новото холандско правителство заяви, че ще остави на местните власти да решат дали да налагат забрани за продажбите на канабис.

 

Според кмета на Амстердам забраната на продажбата на наркотици на чужденци може да доведе до увеличение на престъпността.


Всяка година около 1.5 милиона туристи посещават Амстердам с цел да си купят канабис и евентуална забрана просто би довела до възникване на черен пазар. Така печалбите от продажбата на марихуана ще влязат в ръцете на организираната престъпност и с тях ще бъдат финансирани други незаконни дейности.

 

За Амстердам продажбата на марихуана е важно финансово перо, тъй като употребяващите канабис съставляват около една трета от всички посетители на града.

 

По силата на законите, въведени от предишното консервативно холандско правителство, забраната за продажба на лека дрога на чужденци трябваше да влезе в сила до края на тази година.

 

Забраната беше критикувана остро от собствениците на Кофи-шопове, които твърдят, че 90% от приходите им идват от продажбите на марихуана на туристи. В страната има около 700 такива кафенета.

 

Продажбата на канабис не е напълно свободна в страната, но от 1970 г. е толерирана и притежанието му в малки количества е декриминализирано.