Бях влюбен във всички продукти на Apple през последните 5 години, пише в блога си Кулен Роше.

 

И тогава през миналия уикенд моят iPhone започна да ми създава проблеми. Сензорният екран спря да работи. Настройките на телефона ми бяха персонализирани, имах и джейлбрейк, всичко беше направено по моя вкус.

 

Мисълта да го сменя с нов телефон беше като скъсване с дългогодишна приятелка. Един следобед, докато карах към дома, реших да спра в местния AT&Т магазин, за да си купя новия 4S. Въобще и не помислих за друг телефон. За мен iPhone беше единствен.

 

Когато продавачът започна да ми обяснява за новите Android телефони си мислех "приятел, аз съм в маркетинга от години и знам какво правиш и защо се опитваш да ми продадеш телефона, който AT&T иска да купя".

 

Но аз просто го слушах. И тогава, осъзнавайки, че не ме е грижа колко пари ще похарча, той почна да ми представя един след друг най-скъпите телефони в магазина. Помислих си: "този си мисли, че си има работа с глупак". Но глупакът продължаваше да слуша и дори му стана интересно.

 

Продавачът премина през Samsung Galaxy S2. И тогава дойде колегата му и отсече, че трябва да си купя Motorola Atrix 2. Според него този телефон е по-добър от Galaxy, по-нов и по-евтин.

 

Аз бях скептичен, защото телефоните с Android за мен никога не са били така приятелски, визуално привлекателни и динамични, като iPhone.

 

Въпреки това реших да се консултирам с приятел, който е маниак на тема технологии. Той ми каза, че бил чувал страхотни неща за Atrix, но не знаел много за Atrix 2. След още колебания реших да се пробвам, с идеята, че ако телефонът не ми хареса просто ще го върна.

 

Така връзката ми с iPhone официално приключи и станах Android потребител. И трябва да кажа, Apple най-накрая има реална конкуренция.

 

Все още се уча как да използвам телефона, но вече съм изключително впечатлен от Atrix 2. Първо, телефонът е лъскав, лек и също толкова добре изглеждащ като всеки iPhone.

 

Много е лек, има огромен дисплей, но можете спокойно да го приберете в джоба си.

 

Опитът ми със сензорния екран е също толкова впечатляваща, колкото и с iPhone. Това винаги е бил друг отличителен белег на устройствата на Apple. Всички други телефони имаха по-лоши дисплеи.

 

Но Atrix 2 има кристално ясен екран и реагира на всяко докосване, по начина, по който очакваш да реагира.

 

Що се отнася до операционната система Andoird, тя е наистина впечатляваща. Също толкова бърза е колкото тази на iPhone, но има огромен потенциал да изпревари Apple. Android вече също разпознава глас, което е огромно предимство не само с навигатор като Garmin GPS, но позволява търсене по ключови думи в интернет с гласови команди.

 

Доколкото мога да кажа, Android има всичко, и дори повече, от това което можете да намерите в Itunes магазина. А разнообразните флаш приложения дават силно предимство на софтуера на Google.

 

Хардуерът изглежда също толкова впечатляващо. Камерата е на новия ми телефон е 8 мегапиксела с HD 1080p видео. Има мощни LED светкавици на предната и на задната камери.

 

Единствената реална слабост, е животът на батерията. Но това е проблем на всички смартфони.

 

Аз съм впечатлен от новия си телефон. И мисля, че Apple има причина, най-накрая да се плаши от конкуренцията. Android OS винаги е имала потенциала да изпревари Apple OS. Това е само въпрос на време и на хардуер, а хардуерът вече е на пазара.

 

Всичко това ме кара да се чудя, дали от Apple не са изправени пред сериозни проблеми. Когато си купих първия iPhone той беше уникален. Днес повечето хора в САЩ имат iPhone, както едно време всеки имаше Motorola RAZR.

 

Не казвам, че Apple ще бъде съкрушен от Google, но най-накрая има реална конкуренция. Годините на Apple с по 20% ръст на продажбите определено са отминали. А когато си на върха има само една посока на движение.

 

Преди да си отиде Стив Джобс каза, че иска да смаже Android. За съжаление, Джобс почина преди да има шанс да се пребори с новия си конкурент. И сега изглежда, че Android има потенциала да унищожи Apple.