Битка на гиганти. Най-голямата технологична компания в САЩ съди Samsung за 2 млрд. долара, обвинявайки корейския си конкурент, че е откраднал трудно създадени изобретения и ги е използвал в собствените си най-продавани устройства.

 

В съда в Сан Хосе, Калифорния, Apple се готви да заяви, че Samsung копира поредица от идеи, включително Siri - гласово активирана услуга за търсене, и стандартни функционалности като включването на телефона с прокарване пръст по екрана, пише The Telegraph.

 

Samsung обаче не е единственият потърпевш от атаката на Apple. Компанията е насочила непряко удара си срещу Google, с чиято операционна система работят повечето телефони на Samsung и около три четвърти от всички смартфони, продадени в света през миналата година.

 

Apple не може да съди Google, но може да атакува компаниите, използващи Adroid. За да се справи с тази заплаха Google взе крайни мерки, закупувайки през 2012 г. Motorola Mobility за 12.5 млрд. долара, само за да продаде придобивката си 18 месеца по-късно за 2.9 млрд. долара на китайската Lenovo. Това което спечели Google от сделката са множество хардуерни патенти, с които може да се защити използването на операционната система с отворен код Android в мобилни телефони и таблети.

 

Следващия месец Google ще бъде част от делото срещу Samsung, като нейните служители ще дават показания за това как корейците употребяват Android и как е разработена операционната система.

 

Тази съдебна битка вероятно ще се различава от всички предишни. Apple досега имаше домакинско предимство пред Samsung, радвайки се на мощно лоби в САЩ, но сега в играта влиза и Google, който има същите предимства.