Най-големият телеком оператор в Гърция OTE постигна договореност за продажбата на сателита Hellas SAT на арабската компания Arabsat Cyprus Ltd срещу сумата от € 208 млн. Очаква се сделката да бъде окончателно финализирана в средата на тази година.

 

Купувачът Arabsat е водещ доставчик на сателитни услуги за страните от Близкия Изток и Африка и е един от най-големите оператори на сателитни обекти в света. От основаването си до сега той е изпратил 15 сателита в орбита, в момента управлява шест установки и се подготвя да изстреля сателит от шесто поколение.

 

През 2011 година Arabsat отчете 24% ръст на приходите, което го превърна в най-бързоразвиващият се доставчик на сателитни услуги в света.

 

OTE, в която 40% акционерно участие има германския Deutsche Telekom, е в процес по оптимизиране на бизнеса заради кризата, засегнала в особено голяма степен основните й пазари - гръцкия и румънския. Над компанията тегне дълг от € 1.8 млрд. , който трябва да бъде рефинансиран в началото на 2014 година. За да набере необходимите средства, OTE предприе продажба на активи, сред които и българското й подразделение Globul.

 

За него наддават четири компании, сред които турският Turkcell, норвежкият Telenor и германският Deutsche Telekom, който желае да окрупни дела си. През миналия месец OTE успя да пласира облигационна емисия в размер на € 500 млн., което доведе до спекулации, че компанията може и да се разубеди от намерението си да продава Globul.