Водещата металургична компания в света ArcelorMittal съобщи, че е загубила над 1 млрд. долара през първото тримесечие на годината, а продажбите й са намалели заради икономическата криза.

Заради проблемите на основните й клиенти от автомобилната индустрия и строителството, оборотът на ArcelorMittal е намалял с 15.2 млрд. долара спрямо 29.81 млрд. през първото тримесечие на 2008 г. Чистата загуба е в размер на 1.1 млрд. долара, което е близо два пъти повече от прогнозите на анализаторите.

Компанията, чиито заводи в момента работят на половината от капацитета им, счита, че това "временно" съкращаване на производството отговаря на спада на търсенето. Служителите на компанията в света са намалели от 4000 на 312 000 в края на декември.

ArcelorMittal предвижда лек скок през второто тримесечие заради възможното увеличаване на цените на някои пазари и на някои продукти. Дори ако условията на пазара останат трудни, техническият скок е неизбежен и ArcelorMittal ще се възползва от него, пише в комюнике генералният директор на компанията Лакшми Митал. БГНЕС