Аржентина получи тежък удар снощи, след като федералният съд в Ню Йорк, позовавайки се на заплахите от страна на аржентинските политици, че никога няма да се издължат, разпореди незабавно плащане на задълженията по облигациите на страната, предава Reuters.

 

Съдът отхвърли искането на Аржентина, за да се запази досегашният временен мораториум върху плащанията към кредиторите, отказали участие в преструктурирането на държавния дълг, извършено преди десетилетие.

 

Ако правителството в Буенос Айрес реши да не се съобрази с отсъждането на щатския съд и да не изплати дължимите суми към кредиторите, които са отхвърлили условията за преструктуриране на дълга, това ще доведе до технически фалит на страната. В такъв случай съдът в САЩ може да изиска и незабавно плащане по облигации с номинална стойност от общо 24 мрд. долара, емитирани през 2005 г. и през 2010 г.

 

Миналата седмица, Аржентина, която фалира по облигациите си през 2002 г., поиска от федералния апелативен съд в Ню Йорк да запази без промяна условията по плащанията на просрочените задължения.

 

Но съдът не уважи това искане, след като аржентинските длъжностни лица, включително и президентът на страната Кристина Кирхнер, обвиха пред медиите, че няма да платят нищо на облигационерите.