Аржентина и инвестиционните фондове не успяха да постигнат съгласие относно дълга на страната и тя обяви неплатежоспособност за втори път през последните 13 години.

Рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи оценката си за дълга на страната в чужда валута от CCC-, до C, което означава състояние на контролиран фалит.

Третата по големина икономика в Южна Америка реши да не плаща 1.5 млрд. долара по облигации, закупени след предишния фалит през 2001 г., който беше на стойност 144 млрд. долара.

Сега въпросът е какво ще последва за финансовите пазари и за икономиката на Аржентина?

"Няма да подпишем споразумение, което излага на риск бъдещето на аржентинците", обяви след срещата с кредиторите аржентинският министър на икономиката Аксел Кисильоф. "Аржентинците могат да бъдат спокойни, защото утре ще бъде пореден ден за тях и светът ще продължи да се върти."

И може би е прав. Новината, че преговорите са приключили без успех не доведе до срив на песото. След като загуби 25% от стойността си през тази година, днес аржентинската валута поскъпва срещу долара с 0.01%, до 8.1862 USD/ARS.

Това може би ще спре ускоряването на инфлацията в страната, за която се очаква да достигне 40% през тази година.

След обвяването на фалита пазарите просто вече няма с какво да спекулират, а сумата по която са спрени плащанията е твърде малка в сравнение с икономиката на Аржентина.