Атентатор - камикадзе е взривил автобуса на бургаското летище, съобщи премиерът Бойко Борисов. Тялото на терориста е обезобразено. До тук е установено, че пръстовите му отпечатъци не са в базата данни на Гранична полиция за съмнителни лица. У атентатора са намерени фалшиви документи на името на американец, живеещ в щата Мичигън.

Полицията ще разпространи снимки на мъжа, който е бил хванат от камелите на летището в Бургас, за да може да се установи самоличността му.

Терористичният атентат бе извършен вчера в 17:30 часа на летище Сарафово в Бургас. Мишена е била група от 40 израелски туристи, които веднага след приземяване със самолет са се качили на автобус, който да ги отведе на почивка на българското черноморие.

Взрива отне живота на осем души, а 32-ма са ранени. От тях 28 са настанени в бургарската болница. Трима са в тежко състояние.

Сред загиналите в атентата е и шофьора на автобуса, чакал туристите пред летището. Загиналият мъж е български гражданин. Казва се Мустафа и е от благоевградското село Юруково. Още един чужд гражданин е сред загиналите, но националността му засега остава неизвестна. Останалите пет жертви са израелци.

В Бургас е свикан кризисен щаб, който работи по безпрецедентния атентат за България. В разследването на атентата българските специалисти си партнират с колеги от ФБР, Европол, Интерпол и израелските служби.

Все още никой не е поел отговорност за атентата. По непотвърдена информация малко преди взрива в офиса на туроператорската фирма, организирала екскурзията на израелските граждани, Ортана, е било получено телефонно обаждане със заплаха, че две бомби ще очакват групата туристи на летището.

Поради завишените мерки за сигурност Министерството на транспорта съветва всички граждани, на които им предстои полет, да се явяват най-малко два часа по-рано на летището. Аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив предоставят актуална информация за всички полети на своите интернет сайтове. Поради засилените мерки за сигурност временно ще бъде ограничен достъпът на лицата, посрещащи и изпращащи пътниците.