Без ток са всички населени места по Черноморието от Обзор до Ахелой, заради възникналата авария късно снощи. Това съобщи регионалният мениджър на EVN за България Йорг Золфелнер. По думите му става въпрос за повече от 56 хиляди клиенти, които от 10 часа сутринта са без всякакво електрозахранване. Той припомни, че според Закона за енергетиката ако до 48 часа от спирането не се възстанови режима, трябва да се намеси Министерството на икономиката и енергетиката.

Според регионалния мениджър EVN аварията трябва да бъде отстранена до утре вечер.

Золфелнер обясни, че на мястото на аварията работят екипи на НЕК. Изпратени са и специалисти по спешност от EVN. По думите на Йорг Золфелнер от снощи е имало няколко сериозни ситуации - едната е била с блокирани под земята около 200 служители в мини „Черно море", които след половин час са извадени успешно.

Сега периодът е много чувствителен, защото има много туристи по Черноморието. Важното е аварията да бъде отстранена бързо, за да не затрудняваме нуждите на клиентите, каза още мениджърът на EVN. Той подчерта, че се поддържа непрестанен контакт с Министерството на икономиката и енергетиката, с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и със системните диспечерски групи.

Золфелнер отбеляза, че стълбът, който е причинил аварията, е бил усукан и в мрежата на E.ON, което също е породило проблем в мрежата във Варненско. Трябва да се сложи нов стълб, след това да пускаме по електропроводите средно напрежение, за да се захрани мрежата, обясни още регионалният мениджър на EVN у нас.