С 50-60% са се увеличили автобусните превози заради кризата с въздушния трафик, съобщи за Дарик Миролюб Столарски, представител на една от големите превозвачески асоциации. По думите му браншът засега успява да се справи с увеличения пътникопоток. Легалните превозвачи не могат да вдигнат цените на билетите, допълни Столарски.

На въпрос дали това означава, че поне за този период, в който трае проблемът с въздушния трафик, ще бъдат увеличени с 50-60% печалбите на автобусните компании, Столарски заяви: Не, ще бъдат намалени загубите. Досега 90% от фирмите работят на загуба, защото като няма пътникопоток, билетите са разчетени при една запълняемост, сега като я няма, те работят на загуба, не могат да се повишат цените на билетите. Сега също не могат да се повишат цените на билетите при нормалните превозвачи, не говорим за сивия сектор. Нито един от нормалните превозвачи не е повишил цената на билета.

Миролюб Столарски допълни, че граничните власти на различните страни проявяват разбиране към ситуацията и правят възможното, за да облекчат трафика.