Баку разчита да използва капацитета на "Турски поток", оставяйки твърде ограничени възможности за нови алтернативни маршрути до Европейския съюз.

"За строителството на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ са похарчени 2.5 милиарда долара. Търговете за купуването на тръби са приключили, подготвяме се да приемем тръбите. Подписани са договори за 6 милиарда долара", заяви тези дни президентът на Държавната петролна и газова компания на Азербайджан Ровнаг Абдулаев.

Заваряването на тръбите на ТАНАП, който ще минава през територията на Турция, ще започне през юли, твърди още той, пише "Независимая газета".

Що се отнася до реализацията на самия проект, то тя, както и разработването на азерското находище "Шах Дениз 2", върви с изпреварващи графика темпове. Това означава, че първите количества "синьо гориво" от втория етап на разработка на находището ще бъдат получени от Турция в Ескишехир през 2018 г.

ТАНАП е съставна част от "Южния газов коридор", който предвижда също така да бъдат построени към 2019 г. системата от газопроводи ТАП /през Турция, Гърция, Албания, южна Италия и от там за ЕС/. По този коридор се планира да бъдат доставяни 6 милиарда куб.м. газ за Турция и 10 милиарда за ЕС.

В Европейския съюз първите количества газ от тези газопроводи ще потекат в началото на 2020 г.

"Турски поток" не представлява конкуренция на "Южния газов коридор", защото нашите обеми газ са продадени за 25 години напред, клиентите са задължени да ги купуват, а за следващите азерски находища са необходими нови тръбопроводи", коментира Насиров.

Той добави, че в бъдеще добивът ще се увеличи за сметка на находища като "Абшерон", "Умид" и "Бабек", ето защо Азербайджан може да използва излишния капацитет на "Турски поток".

Руският прост е за газопровод с капацитет от 63 млрд. куб. м. от Русия за Турция по дъното на Черно море.