Един биткойн вече се разменя за над 127 долара. Поскъпването на тази електронна валута, която не се регулира от правителствата и е обезпечена на 100% с процесорно време изглежда изненадващ. Според някои анализатори той се дължи на опасенията около Кипър и еврозоната. Според други, времето на биткойните просто е дошло.

 

Себастиан Гали от SocGen смята, че е налице типично преоценяване на валута. На практика паричното предлагане на биткойните е ограничено от алгоритъм. Но напредъкът на технологиите и увеличаването на скоростта на интернет връзките променят модела. Така се стига до процес на ефективна преоценка на валутата.

 

Един от начините да се оценят биткойните би било сравнение с паричното предлагане в САЩ. Този опростен подход може да направи електронната валута много ценна, ако тя се използва за закупуване на активи, търгувани с долари.

 

Реално доларът се използва за покупки на софтуер или за заплащане на услуги, които могат да се търгуват и с биткойни. Така, от пазарна гледна точка, ако биткойнът стане твърде скъп, то инвеститорите ще се насочат към други валути.

 

От техническа гледна точка обаче биткойнът не е валута, в смисъл, че валутата е парична единица, зад която стои дадена държава. Обемът на биткойните в глобален мащаб е малък, така че изглежда сравнително лесно да се въздейства върху тяхната покупателна способност. Никой не може да гарантира, че емитирането на тези електронни пари ще следва първоначално-заложените правила. Точно за това печатането на пари е монополизирано в повечето държави.

 

Ако погледнем от гледна точка на пазара, силният възход на биткоините много прилича на балон. А при всички балони нещата изглеждат добре до момента на спукването им.

 

Гали разглежда феномена през призмата на търсенето. Но за стойността на дадена валута значение има и предлагането. Алгоритъмът за емитиране на биткойни гарантира, че не може да има повече от 21 милиона парични единици в обращение. От тази гледна точка балонният ефект може би се дължи на това, че пазарът бързо се приближава до тази граница. По последни данни в обращение вече са 10 986 175 биткойна. Тоест половината от възможната сума е достигната.

 

Според оригиналната Бяла книга на Сатоши Накамото /"анонимният" създател на биткойните/ всеки, който има достатъчно свободно процесорно време, може да създава биткойни. Колкото повече се доближава границата от 21 млн., толкова повече се увеличава необходимото процесорно време и съответно емитирането на нови биткойни се забавя, а стойността им расте.