Бандитско имане, оценено на над 1 млрд. лева, може скоро да стане държавна собственост. Част от тези дела бяха блокирани заради процедура във ВКС. Рестартирането на процесите става възможно, след като преди два дни Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение за това как трябва да се прилага законът за конфискацията.

Миналата година върховните магистрати бяха сезирани от омбудсмана Константин Пенчев, който попита съда трябва ли да има доказана връзка между престъплението, за което са осъдени бандитите, и имуществото, което държавата иска да им прибере, пише „Монитор”.

В решението на ВКС е записано, че е задължително разследващите да докажат поне косвена връзка, че даден имот или автомобил е купен от осъдения с пари, дошли от амплоато му на престъпник. Съдиите тълкуват вече отменения закон, известен като „Петканов”, но реално към момента огромния брой от делата на комисията се водят именно по него. Според старата норма, за да се пристъпи към отнемане на имуществото, трябва бандитът да получи осъдителна присъда по определен текст от Наказателния кодекс и да се открие разлика между декларираните му доходи и имането, което притежава за над 60 000 лева.

При новия закон обаче се изисква само обвинение, а не влязла в сила присъда, както и 250 000 лева разлика в имуществото за 10 години назад
До момента в съда е било нужно да доказват, че имането на бандитите е не само без произход, но е свързано с престъпленията, които са вършили. Така например най-често пред Темида падали искове за отнемане имоти, коли и други ценности на хора, които са били осъдени за държане на боеприпаси или наркотици.

Въпреки че по закон тези престъпления са част от текстове, въз основа на които може да стартира процедура по запор и конфискация, съдиите рядко приемали, че от подобна престъпна дейност може да се изкарат пари. По този начин, въпреки че бандитите реално не можели да докажат произход на богатството си, то не се отнемало в полза на държавата.

Сега дори парите, с които са погасени кредитите на осъден бандит, подлежат на проверка, пише в тълкувателното решение на ВКС. Това дава възможност на комисията да разследва произхода на средствата, с които е покрит заемът, който по закон се явява законен източник на доходи.