Търговска банка „Виктория“ ще осигури на вложителите пълен достъп до техните средства от 12.12.2014 г., съобщи БНБ. Квесторите трябва да създадат необходимата организация на работа така че да започне обслужване без ограничения на хората с депозити в банката.

 

Както е известно ТБ „Виктория” ЕАД, чиито акции са 100% собственост на „Корпоративна търговска банка“ АД, беше поставена под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

 

Непосредствено след това започна преглед на активите и пасивите в групата КТБ, извършван от независими одиторски компании, като в ТБ „Виктория” ЕАД този преглед беше направен от „Афа“ ООД.

 

Резултатите бяха публично оповестени от БНБ на 11 юли 2014 г., като показаха, че състоянието на кредитния портфейл на ТБ „Виктория” ЕАД е добро, включително неговото обезпечаване и необходимите провизии.

 

Както към датата на поставянето ѝ под специален надзор, така и към настоящия момент банката не разполага с ликвидни активи, които да отговарят на изискванията на БНБ, срещу които тя да може да получи ликвидност.

 

Банката не може да получи държавна помощ и под формата на ликвидна подкрепа от страна на правителството поради това, че е дъщерно дружество на КТБ като част от групата КТБ, а изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

 

По Закона за банковата несъстоятелност квесторите на банката-майка, която е с отнет лиценз, не могат да се разпореждат с акциите на ТБ „Виктория” ЕАД.

 

В тази връзка тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката остава единствената възможност за набавяне на ликвидност за изпълнение на задълженията на ТБ „Виктория” ЕАД към нейни клиенти.

 

На основата на направения анализ може да се направи извод, че за целите на осигуряване на ликвидност, в условията на конкуренция между банките кандидат-купувачи е целесъобразно да се пристъпи към продажба на кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици, отчитат от БНБ.

 

В резултат може да се очаква осигуряване на ликвидни средства общо в размер на около 180 млн. лева, които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по гарантираните и негарантирани влогове, които са общо на стойност 160 млн. лв.