Заради спада в броя на туристите, собствениците на хотели са в силно затруднение да изплащат кредитите за строителството им и може в края на годината банките да се окажат собственици поне на 300 хотела. Това коментира пред Дарик Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма.

И националната банки, и правителството предприеха доста мерки по отношение на намаляване на основния лихвен процент, но няма никакво движение по отношение на лихвите на банките към инвеститорите в туризма, каза Драганов. При липса на туристи, при липса на приходи в следствие на различните оферти, които бяха направени към туристите в посока намаляване на цените – офертите три седмици на цената на две, различни намаления и отстъпки, които стигат до минус 30 процента – всичко това намалява приходите с близо 25 процента от очакваните приходи в туризма. Тоест ние няма да получим парите, които сме получили миналата година, обясни още той.

И при условие че има такива тежки дългове, които трябва да се плащат и към банките – това означава, че банките действително трябва да помислят за някакви нови специалности от типа банкер-хотелиер, касиер-готвач и каквото и да е друго, но те ще станат собствениците на тази база, която в момента страда от това, че нито има туристи, нито има разбиране по отношение на сериозния финансов проблем, който ще възникне към края на лятото, каза още Драганов.