Изравняването на лихви в евро и лева все повече се превръща в политика на банковия сектор. Процесът започна първо при депозитите с близки нива на лихвите в двете валути и се пренесе впоследствие и при жилищните кредити. От началото на годината този процес обхвана все по-голям брой банки и през май средната цена на жилищен кредит в лева практически е колкото цената на евров такъв, показва индексът на портала за финансова информация Моите пари.

Според анализаторите най-вероятно тази тенденция ще се запази предвид почти еднаквата цена на привлечения ресурс от местния пазар.

В обзора за случващото се на банковия пазар през месец май от Моите пари посочват, че банките са били умерено активни в корекциите по срочни депозити. От 22 банки, 4 предприеха промени в най-добрите си тримесечни оферти в лева и евро. Отново обаче лихвите бяха в посока надолу, което оказа влияние и върху показателя Ефективна годишна лихва по тези предложения.

Интересна тенденция е, че стойностите на Ефективната годишна лихва в лева и в евро се повече се доближават, като разлика между тях почти няма Ако до преди година – две разликата между доходността по депозити в лева или евро беше около 1 процентен пункт, то сега тя е от около 0.10 процентни пункта.

По отношение на потребителските кредити през месец май не се наблюдава съществена промяна. Слаба е била активността на банките и при ипотечните кредити.