Основната пречка пред независимостта на Каталония не е позицията на испанското правителство, а каталонските банки, които дължат около 60 млрд. евро на Европейската централна банка, съобщава Bloomberg.

 

CaixaBank, третата най-голяма банка в Испания, е получила около 20 милиарда евро финансиране от ЕЦБ. Banco Sabadell, която след поредица от сливания и придобивания стана петата по големина в страната, пък е взела назаем около 27 млрд. евро.

 

Междувременно президентът на провинцията Артур Мас свика предсрочни избори, които ще се проведат на 25 ноември. Целта на вота е паралелно с него да се проведе референдум, с който да се провъзгласи независимостта на провинцията.

 

Но каталонската финансова система функционира благодарение на финансирането от ЕЦБ. Евентуално обявяване на независимост почти сигурно ще доведе до това, че провинцията ще бъде третирана като нова държава извън Европейския съюз и еврозоната. Поне такава е позицията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

Мас заяви, че въпросът за независимост „стои на дневен ред“ дори това да означава, че новата държава ще бъде изключена от ЕС. Въпреки това той се надява независима Каталония да остане в еврозоната.

 

Комбинираните активи на CaixaBank, Sabadell и Catalunya Banc възлизат на 590 млрд. евро или почти три пъти повече от размера на брутния вътрешен продукт на провинцията. Това е сериозен проблем. Например, през 2008 г. Ирландия беше принудена да окаже помощ на банковата си система и да гарантира повечето от задълженията на местните банки, при съотношение на активите им към БВП от 3.3 пъти.