Домакинствата и бизнесът във Великобритания може да очакват по-лесен достъп до кредитиране в началото на 2012 г, освен ако условията за финансиране на междубанковите пазари се влошат значително, прогнозира Bank of England в доклада си за състоянието на британската финансова система през последното тримесечие на миналата година.


От централната банката отчитат, че делът на кредиторите, които се оплакват от ограничен достъп до финансов ресурс от пазарите на едро, е нараснал през четвъртото тримесечие на миналата година до най-високото си ниво от края на 2007 г. насам.


"Докато кредиторите очакват наличието на кредити за домакинствата и бизнеса да нарасне в малка степен през идното тримесечие, то фактори като икономическите очаквания и затегнатите условия на финансиране от пазарите на едро ще имат негативно влияние върху отпускането на заеми", се посочва в доклада на Bank of England.


Разходите за финансиране на европейските банки от депозитните пазари на едро са нараснали през последните месеци, тъй като инвеститорите се опасяват от евентуални загуби, причинени от кризата в еврозоната.

 

От централната банка също така предупреждават, че броят на фалиралите големи компании е нараснал през миналата година година и се очаква тази тенденция да се запази и през текущата година.

 

Но в доклада се посочва, че междубанковите пазари остават отворени и, че кредиторите прогнозират, че през първото тримесечие на 2012 г. ще разполагат с повече средства в наличност за отпускане на заеми за покупка на жилища и за малкия и среден бизнес.