ай-малко 100 милиона лева годишно ще печелят банките след въвеждането на забраната за кешови плащания над 5000 лева, прогнозира пред Дарик лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в НС Мартин Димитров. Заради това той предлага или да отпаднат банковите такси за тези операции, или държавата да поеме разходите по тях. Ето какво още каза Мартин Димитров:
Ползата от този законопроект е най-вече за банките, които ще съберат над 100 млн. лв. приходи от такси на годишна база най-малко, при най-консервативна оценка. Доколко това ще намали сивата икономика е страшно спорно, защото сивата икономика и черната икономика просто ще продължат да съществуват с плащания с куфарчета и други подобни методи. Подобряването на работата на Националната агенция за приходите няма алтернатива. Тоест каквито и такива закони да бъдат гласувани в парламента, това не може да бъде компенсирано. И второто нещо: ние от СДС ще предложим, ако се въвежда такъв закон, да няма допълнителни такси за банките, а те да бъдат за сметка на държавата или държавата да убеди банките да не събират подобни такси. В тази посока виждам и елемент на лобизъм, което много ни дразни – да карат хората голяма част от техните пари да минават през банките, което означава сериозни комисионни. За много хора в държавата това са сериозни суми и това определено ни дразни. На мен ми се ще, защо да не мислим как да направим по-ефективна цялата държавна машина по събиране на тези пари, а не да са налагат такива ограничения на хората, които практиката е показала, че не са ефективни. Да има примерно изключения в закона, че не важат тези ограничения, което означава, че сенчестият и черен бизнес ще си обръща изкараните пари в други валути и въобще няма да има драма с прилагането на този закон.

Най-малко 100 милиона лева годишно ще печелят банките след въвеждането на забраната за кешови плащания над 5 000 лева, прогнозира пред Дарик лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в НС Мартин Димитров. Заради това той предлага или да отпаднат банковите такси за тези операции, или държавата да поеме разходите по тях.

Ето какво още каза Мартин Димитров:

Ползата от този законопроект е най-вече за банките, които ще съберат над 100 млн. лв. приходи от такси на годишна база най-малко, при най-консервативна оценка. Доколко това ще намали сивата икономика е страшно спорно, защото сивата икономика и черната икономика просто ще продължат да съществуват с плащания с куфарчета и други подобни методи. Подобряването на работата на Националната агенция за приходите няма алтернатива. Тоест каквито и такива закони да бъдат гласувани в парламента, това не може да бъде компенсирано. И второто нещо: ние от СДС ще предложим, ако се въвежда такъв закон, да няма допълнителни такси за банките, а те да бъдат за сметка на държавата или държавата да убеди банките да не събират подобни такси. В тази посока виждам и елемент на лобизъм, което много ни дразни – да карат хората голяма част от техните пари да минават през банките, което означава сериозни комисионни.

За много хора в държавата това са сериозни суми и това определено ни дразни. На мен ми се ще, защо да не мислим как да направим по-ефективна цялата държавна машина по събиране на тези пари, а не да са налагат такива ограничения на хората, които практиката е показала, че не са ефективни. Да има примерно изключения в закона, че не важат тези ограничения, което означава, че сенчестият и черен бизнес ще си обръща изкараните пари в други валути и въобще няма да има драма с прилагането на този закон.