През юли е отчетено продължаващо нарастване на класифицираните кредити, посочва се в месечния отчет за състоянието на банковата система, изготвян от БНБ.

Това води до засилен растеж на разходите за обезценка и на специфичните провизии за кредитен риск.

През месеца е извършена допълнителна обезценка за 113 млн. лв., или с 19.9% повече спрямо юни.

Същевременно повишените финансови и оперативни приходи на банките (с 324 млн. лв., 17.1%) осигуряват покритие на всички разходи от дейността, както и натрупване на буфери в системата, успокоява централната банка.

В рамките на месеца печалбата на банковия сектор се повишава с 50 млн. лв. и към 31 юли достига 402 млн. лв.

В резултат на това коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, се запазва на нивото от юни и възлиза на 22.16%.

 

 

Месечното намаление при вземанията от кредитни институции и при ценните книжа е компенсирано от нарастването при паричните средства. Общата сума на активите на сектора също се запазва и в края на месеца възлиза на 71 млрд. лв.

Делът на петте най-големи банки в общото балансово число леко намалява до 55.8%.

През месеца брутните кредити (без тези за кредитни институции) се увеличават с 0.5%, като е отчетена различна динамика по групи банки. Корпоративният сегмент нараства с 0.5%, а експозициите на дребно остават без промяна. Докато жилищните ипотечни кредити продължават да нарастват (с 0.2% през месеца), то при потребителските заеми отново е налице намаление (с 0.2%).

Като цяло балансовите параметри и финансовите показатели на кредитните институции не търпят съществени промени през месеца, уточняват от централната банка.

Размерът на привлечените средства остава стабилен. Ресурсът от институции, различни от кредитни, се увеличава с 2%, а от граждани и домакинства – с 0.5%.

Редуциращ ефект оказва намалението при кредитните институции, обусловено от настъпването на падежи, главно на краткосрочно финансиране от нерезиденти.

Делът на местните ресурси в общата сума на привлечените средства е 76%.

В рамките на отчетния месец балансовият капитал на системата нараства с 0.8% до 9.6 млрд. лв.