Банковият съюз няма да спаси еврозоната от дълговата криза, смята членът на управителния съвет на Европейската централна банка, Йенс Вайдман.

"Изграден правилно, банковият съюз може да бъде важен градивен елемент, дори стълб на един стабилен паричен съюз", коментира Вайдман днес във Франкфурт.

Но според управителя на германската Bundesbank, това не може да е "ключът към намирането на решение на кризата", съобщава Bloomberg.

Европейските лидери през юни се съгласиха да дадат правомощията на ЕЦБ да наблюдава всичките 6 000 банки в еврозоната, като по този начин кредитните институции ще имат пряк достъп до средства от европейските спасителни фондове.

"Настоящите проблеми в банковата система са преди всичко в резултат от минали грешки на национално ниво", счита Вайдман. "Рисковете по балансовите сметки, възникнали по вина на отделните държави трябва да бъдат преодолени от съответните страни-членки."

"Разпространението на тези рискове чрез трансферите на средства в банковия съюз би противоречало на целите на създаването му", смята Вайдман, при това подобен подход може да намали стимулите за държавите да реформират своите банкови системи.

Според Вайдман, "трябва да има горна граница за отпускането на заеми за държавата от всяка банка" и "банките трябва да имат капиталови буфери, които покриват риска по държавния дълг или заемите за държавата."

Банките в момента могат да държат държавен дълг, без заделяне на капитал за него, защото той все още се третира като безрисков.