Европейските банки трябва бързо на да направят голяма стъпка към интеграция в банков съюз, защото това е нещото, което може да предотврати повторението на криза като тази, в която се намира Европа. Това е посланието, което президентът на Европейската комисия Жозе - Мануел Барозу изпраща от днешния брой на Financial Times.

Барозу призовава за бърза интеграция на банковия сектор в еврозоната. "Аз мисля, че в момента имаме налице обстоятелства, които са подходящи да направим тази стъпка и честно казано, до сега не бяхме правили нищо по въпроса", казва Барозу. По думите му в момента по темата има разбиране сред страните-членки, особено в еврозоната.

Според плана за банкова интеграция ще бъде необходимо изграждането на междудържавен надзорен орган, който да следи състоянието на банките в отделните държави. Тази институция ще осигурява покритие на депозитите и ще има възможността да оказва спасителна помощ чрез средствата, събирани от данък върху финансовите транзакции. Според Барозу това може да се въведе още следващата година без да е необходимо да се променят сега действащите спогодби в европейската общност.

Схемата за гарантиране на депозитите в Европейския съюз от банков гаранционен фонд бе приветствана от европейските лидери, включително и от премиера на Италия Марио Монти. Държавните лидери приветстват идеята за спасяване на банките с техни собствени ресурси, без да се въвличат средства на данъкоплатците.

Германия е с особено мнение по казуса и настоява промените в тази насока да минат през съответния законодателен път, тоест да получат одобрението на местните власти, което би забавило процеса.

Великобритания категорично не иска да участва в банков съюз, като премиерът Дейвид Камерън призова да не бъдат правени опити за въвличане на страната в общи банкови и политически съюзи. Великобритания не е част от еврото за това не ще участва в банковия съюз, каза Камерън в Берлин преди седмица. "Не бих искал английските данъкоплатци да гарантират депозитите на гърци или испанци. Това не е нашата валута, така че не би било уместно да участваме в такъв проект", каза Камерън.