Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама подготвя пакет за стимулиране на икономиката, който може да достигне $ 850 млрд. за две години. Това ще бъде първото му изпитание в съвместната му работа с Конгреса.


Пакетът, който цели да съживи отслабналата американска икономика, ще се конкурира с драстичните действия на правителството за борба с Голямата депресия през 30-те години.

Обама все още не е определил общата сума на пакета и крайната цифра може да бъде и по-ниска. След консултации с либерални и консервативни икономисти, неговите съветници започнаха да настояват пред Конгреса, че стимулиращият план трябва да бъде по-голям от първоначално предвидените $ 600 млрд.

Освен проекти за строеж на обществени сгради, както в периода на Голямата депресия, планът на Обама ще включва и разходи за пътища и други инфраструктурни проекти, както и изграждането на нови училища и обновяването на стари. Пакетът ще предвижда и разходи за строеж на енергийно ефективни правителствени сгради и разработването на технологии, щадящи околната среда.

Планът ще включва и известна форма на данъчни облекчения според екипа от съветници на Обама, който е наясно с политическите трудности за прокарването на подобен огромен пакет през Конгреса дори в период на рецесия. Всякакви понижения на данъците биха били насочени към данъкоплатците със средни и ниски доходи.

Съветниците на Обама посочиха, че няма да бъдат увеличавани данъците за богатите американци.

Източник БТА