Има малко признаци на песимизъм за фондовите индекси в медиите, пише в блога си Surly Trader. Една интересна мярка на нагласите на пазара е Барометърът на страха на Credit Suisse.

 

Точно преди 2 години, швейцарската банка въведе Барометъра на страха. Индексът проследява желанието на инвеститорите да плащат за редуциране на низходящия риск.

Повечето хора не бяха ентусиазирани за новия индекс в онези дни, когато страхът и без това беше на високи нива, но Барометърът не е просто сигнализация за страх сред инвеститорите.

Това е показател, специално предназначен за измерване на броя редуциращи стратегии за опции, които изтичат след три месеца.

 

Т.нар. zero cost options или опции с нулеви премии, при които се продават тримесечни SPX опции за покупка на акции с 10% премия на цена по-висока от пазарната, за да се купят тримесечни SPX опции за продажба на акции с 10% премия, на цена под пазарната. Целта на такава инвестиционна стратегия е да се намали низходящия риск, докато възходящият риск остава отворен.

 

Индексът се повишава, когато има силен интерес към ограничаване на низходящия риск в инвестиционните портфейли или когато има слабо търсене на опции за покупка на акции.

 

Индексът включва база данни с исторически нива от ноември 1994 г. насам. За периода средното му ниво е 16.3%.

 

С оглед на сътресенията на пазара за последните пет години средното ниво е близо до 19%. Интересното е, че от началото на тази година, средното ниво на индекса е над 25%.

 

Единственият друг период, при който индикатора се движи в толкова високи нива е средата на 2007 г., точно преди началото на кризата в САЩ.