На срещата на високо равнище на ЕС не е вземано никакво оперативно решение и не са поемани финансови ангажименти за гарантирането на доставките на руски газ за Украйна и към Европа. Това заяви днес в края на срещата на високо равнище на ЕС председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Отговаряйки на директен въпрос дали Евросъюзът е готов да отговори на призива на Украйна да й отпусне  4,2 милиарда долара за плащането на руския газ, Барозу заяви: В бюджета ни няма такива средства. Украинците имат структурен проблем и много тежка ситуация,  която ние обсъждаме с всички страни, международни финансови институции и страните членки, но, нека да го кажем откровено - възможността на Украйна да плащаза руския газ не е отговорност на ЕС.

Обръщайки се към европейските страни, Барозу каза, че има риск от прекъсване на доставките на газ за Европа още през следващите седмици, а не месеци. Той призова най-уязвимите страни да вземат спешни мерки, за да се подготвят за проблеми с доставките на газ.

Относно България председателят на Европейската комисия заяви, че има силни доводи да получи по-голяма компенсация за затварянето на двата ядрени реактора от съветската епоха през 2006 година.

България има много силни доводи и аз обещах на премиера, че ще работя с него, за да се опитаме да убедим други страни членки в необходимостта да се намери тази необходима компенсация, заяви Барозу пред журналисти в края на срещата на високо равнище в Брюксел.
    
Европейският съюз вече е обещал на България близо 550 милиона евро компенсации за периода до края на тази година. Българското правителство обяви, че иска компенсирането да продължи до 2013 година. БТА