Престъпно бездействие на ред български правителства и даже съзнателно отлагане на процедурата е причината да бъде забавена модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй", а е възможно това да оскъпи удължаването на живота на двата реактора. Това коментира в интервю за Дарик бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

Вчера заместник генералния директор на „Росенергоатом" Станислав Антипов заяви в Москва, че модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй" по международни цени би струвала между 500 и 600 млн. евро, което надхвърля прогнозираните около 400 млн. евро разходи от българска страна. Според Антипов България е закъсняла с модернизацията с години.

При сгъстените срокове от три години производителят винаги може да претендира, че неговите производствени мощности са ангажирани, има поръчки, които трябва да се изпълняват. Измъкването с приоритет на някоя закъсняла поръчка води до преразходи, по-скъпи оферти. Да не говорим, че по принцип темите за ценообразуването в ядрената индустрия са много относителни, коментира пред Дарик Илиян Василев.

По думите му поради недостатъци и дефицити в нашето поведение като държава, министерство, компании, сме позволили да влезем в тази зона на уязвимост от гледна точка на притискане от времето, защото според нормативите, действията, които виждаме през настоящата година, е трябвало да са приключили пет години преди крайния срок, в който изтича лицензията, тоест през 2012 година.

"В продължение на години и енергийни министри, и правителства изкуствено поддържаха тезата, че блоковете ще бъдат закрити по-рано, само и само за да докажат нуждата от "Белене", да докажат дупка в енергийния баланс от ядрена енергетика. Тази упоритост, наричам престъпление, доведе до това модернизацията да се осъществява в последния момент", каза Илиян Василев.

Според него АЕЦ "Козлодуй" винаги е била "дойната крава" на българската енергетика и за голямо съжаление постоянно се декаптиализира. Експертът посочи, че той отдавна пледира централата да бъде оставена сама да се развива и сама да може да си прави балансите. Съвсем спокойно би трябвало да може да самофинансира модернизацията, а 400 млн. не са проблем от гледна точка на факта, че ще се получи допълнителен ресурс, който може да произведе над 10 млрд. продукция, каза Василев.

Лицензът на пети блок на АЕЦ „Козлодуй" изтича през ноември 2017 г., а на шести - през октомври 2019 г. Компанията „Росенергоатом" е част от руско-френския консорциум за модернизацията на АЕЦ „Козлодуй" в партньорство с „Електрисите дьо Франс". В нейната структура влизат конструкторите и производителите на основните съоръжения в нашата атомна централа. Според руската компания планираната модернизация ще позволи двата реактора на „Козлодуй" да работят още 15 до 20 години.