Италианските данъчни инспектори направили светкавична проверка в елитния зимен курорт Кортина д'Ампезо. Те проверили финансовото състояние на почиващите там тузари и са се шашнали – предава от мястото на събитието германският Spiegel.

 

От над 250 проверени собственици на Ferrari и други луксозни автомобили, 42 се намирали под границата на бедността. В техните данъчни декларации пишело, че годишният им доход е под облагаемия минимум, който е 30 000 евро.


Освен това над 50 луксозни автомобила са били регистрирани на фирми, които през 2009 и 2010 г. са отчели загуби, т.е. не са плащали данък печалба. Италианските вестници не пестят краски, за да ги осмеят.

 

Данъчните инспектори, около 80 на брой, са нахълтали и из десетките ресторанти в курорта, разположен в прочутите Доломити. Вследствие на това нахалство, ресторантите започнали да отчитат с 300% по-високи дневни обороти.


А в магазините за луксозни стоки, из които се въртели данъчни, оборотите изведнъж скочили с 400%.

 

Милиарди евро струва годишно на италианската хазна навикът да се дават пари на ръка и да не се плащат данъци, обобщава германската медия.