Комисията за защита на конкуренцията разреши на контролираната от Газпром компания НИС Петрол ЕООД да придобие още осем бензиностанции в градовете Пловдив, Бургас, Ловеч и Асеновград. До тук веригата има общо 14 обекта да продажба на горива на дребно, а през октомври се сдоби и с база за съхранение на гориво, намираща се срай Костинброд.

НИС Петрол ЕООД се контролира пряко от „Нафтена Индустрия Сърбия” АД, чиято дейност е съсредоточена основно в Сърбия, като проучва, добива, рафинира, търгува на едро и на дребно със суров петрол, нефтени продукти и природен газ. У

Проучването на пазара на търговия на дребно с автомобилни горива, условията за конкуренция, бариерите за навлизане, пазарно положение на участниците преди и след концентрацията показаха, че след сделката ще настъпят хоризонтални ефекти, които няма да доведат до появата на участник със значително пазарно присъствие, още по-малко с господстващо положение, пише в становището на антимонополистите.

Пазарът е сравнително конкурентен, с умерено ниво на концентрация и се характеризира с голям брой участници - около 3200 търговци, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно присъствие и друга част – голям брой независими търговци с малки пазарни дялове.
 
Комисията за защита на конкуренцията счита, че сделката няма да засегне ефективната конкуренция на съответния пазар и следва да бъде безусловно разрешена.